När kan mitt barn börja?

Spåraravdelningen är öppen för barn från höstterminen det år de fyller 8 år. Intresserade barn kan anmälas till kåren tidigast de år de fyller 6 år.

Får alla som vill vara med?

Kårens absoluta ambition är alla intresserade ungdomar skall få chans att bli scouter. För det mesta är det fler scouter i väntelistan än vad vi tar in varje år, så tyvärr måste vi säga nej till en del. Det är antalet tillgängliga ledare i kombination med hur många båtar vi har som sätter gränser för hur många scouter vi har plats för.

Barn som har föräldrar som engagerar sig och blir aktiva i verksamheten får för det mesta gå före i kön.

Vi fortsätter att fylla på avdelningarna varje höst och även ibland inför vårterminerna när platser blir tillgängliga, så även om man inte kom med när man börjar andra klass finns det möjlighet att gå med i senare. För äventyrare och äldre är det för det mesta ingen kö.

Bidrag till avgifter

Det finns flera sätt att få bidrag till att delta i scouting. Vår egen kår har en fond, som man kan få bidrag till lägeravgifter ifrån – läs mer – och även Scouterna har en fond, där man kan få bidrag både till avgifter och utrustning ifrån – läs mer.

Vad kan jag som förälder bidra med?

Det första är naturligtvis att se till så att barnet får möjlighet att vara med på både avdelningsmöten och hajker.  Är du ändå där och hämtar och lämnar kan det säkert behövas hjälp under några avdelningsmöten.

Alla läger och hajker kräver insatser när det gäller transport, matlagning och aktiviteter.

Kåren har dessutom ett antal båtar som måste underhållas och som skall i och ur sjön varje år. De flesta av oss som är ledare idag är det därför att vi har barn med i verksamheten.

Vad måste jag som förälder bidra med?

Föräldrar till Spårare  (8 – 9 år) förväntas bidra med hembakade kakor och bullar som säljs på julavslutningen.

Föräldrar till Upptäckare (10 – 11 år) och Äventyrare (12 – 14 år) måste hjälpa till i samband med kårens korvförsäljning i samband med båtklubbens sjö- och torrsättningshelger. Normalt behöver vi lite mer en en vuxen per två scouter, så det är inte alla som behövs varje gång.

Båda dessa aktiviteter genomförs för att vi ska ha råd med båtunderhåll, hyra av båtplatser, lokalhyra med mera, utan att behöva höja medlemsavgifterna.

Kan jag som förälder bli ledare även om jag inte vet något om scouting?

Viljan är det väsentligaste. Tag med den så ser vi till så att du får börja som ledare tillsammans med en eller fler erfarna. Dessutom erbjuder vi dig att gå flera olika kurser som gör att du snabbt blir flygfärdig. Nedan ser du de olika avdelningarna och vad som krävs av en ledare. Tilläggas skall att många av oss som är ledare idag har börjat som spårarledare och sedan vuxit med scouterna och uppgiften.

Spårarledare: Allmänbildad, har tålamod med barn i ålder 8-9 år, pysslig, och själv nyfiken på natur och djur. Sjövana är en fördel men inget krav.
Upptäckarledare: Som ovan men i åldrarna 10-11 år. Man lär dem hantera kniv och yxa. Seglingarna blir fler och hajkerna också. Gärna sjövana.
Äventyrsledare: Åldrarna 12-14 samt även en bra organisatör då scouterna ofta jobbar självständigt. Mer seglingskunskaper och fler helger med scouterna.
Utmanarledare: Seniorerna är oftast ”självgående” ungdomar i åldrarna 15-18 med behov av vuxensupport. Gärna riktig sjökunnig för tonåringarna att se upp till. Gärna egen båt so

När får jag veta om mitt barn kommit med?

Verksamheten startar upp i slutet av augusti och det normala är att nya scouter börjar då. Ibland tar vi även in ett mindre antal scouter till starten av vårterminen.

Erbjudanden att börja i Scouterna börjar skickas per e-post i maj och håller på ända tills alla avdelningar är fulltaliga. För att göra intagningen smidig och så snabb som möjligt är vi tacksamma för att få svar så snabbt som möjligt när man blir erbjuden en plats, oavsett om man tackar ja eller nej.

När är det scoutmöten?

De olika avdelningarna har mötestider kvällstid måndagar till torsdagar. Exakta tider för respektive avdelning hittar du under Avdelningar.  Avdelningarna träffas en gång per vecka.

Därutöver bör familjen vara beredd på en och annan heldag och några hajker/läger per år. Veckomötena är ofta förlängda under seglingsperioden, för att man förutom att rigga på och rigga av även ska hinna segla.

Från när måste mitt barn bära scoutskjorta?

Ingen måste bära scoutdräkt, men scoutskjortan är en del av scouternas identitet. Det är kårens önskan att alla ska vilja ha scoutdräkt på möten och andra  scoutaktiviteter. Detta gäller vid vanliga veckomöten men ännu mer när vi rör oss i sammanhang där vi syns i samhället. Vidare är scoutskjortan det ställe man syr fast alla sina märken, så att alla andra kan se vad man varit med om som scout. Dessutom är skjortan ett praktiskt, slitstarkt och lagom varmt plagg som funkar bra både för utomhus- och inomhusaktiviteter.

Vår rekommendation är att man skaffar en egen scoutskjorta så tidigt som möjligt när man bestämt sig för att scouterna är något man vill fortsätta med.

Hur får jag tag på scoutdräkt och vad ska jag beställa?

Scoutdräkten beställs och märken beställs på nätet från Scoutshop. Där finns även diverse andra friluftsprylar, böcker med mera.

En komplett scoutdräkt består av antingen en skjorta, en t-shirt eller en pikétröja tillsammans med en halsduk.

Vi rekommenderar att man börjar med att skaffa skjorta, och kompletterar med en t-shirt eller piké om man vill.

Skjortorna brukar vara ganska små i storlekarna (se storleksguiden när du beställer). Eftersom barnen brukar växa ganska snabbt kan det vara bra att börja med skjorta som är en storlek för stor.

I Viggbyholms Sjöscoutkår använder vi den vita halsduken.

Om man vill kan också man köpa en sölja som håller ihop halsduken, men för det mesta brukar Spårarna tillverka egna söljor i läder under ett pysselmöte. Det går också bra att knyta halsduken med till exempel en vänskapsknop.

Till den nya scoutskjortan ska man dessutom köpa och sy fast följande märken:

Nedanstående märken får man av sin ledare, när man skaffat den första skjortan:

  • Distirktsmärke – Roslagens Scoutdistrikt
  • Kårband – Viggbyholms Sjöscoutkår
  • Kårmärke (till halsduken)

När blir det segling?

Segling sker på de sista mötena på våren, på sommarlägret samt i början av höstterminen. Seglingen anpassas efter barnens ålder och mognad. 1:a års spårare seglar först på vårterminen.

Barnen får segla först efter uppvisad 200 m simkunnighet.

Flytväst är obligatorisk vid både vid segling och när man ska ut på bryggorna eller vistas i närheten av vattnet. Flytvästkravet gäller såväl scouter som ledare och föräldrar som hjälper till.

Hur duktig seglare blir mitt barn?

Vi är en sjöscoutkår vilket innebär att segling bara är en av alla aktiviteter vi håller på med. Är målsättning att på kort tid bli en duktig seglare är en seglarskola ett bättre alternativ.

Hälsokort och hälsoinformation

Det är viktigt att vi vet om scouten behöver särskild hjälp eller har särskilda behov avseende t ex mat. Informera därför avdelningsledare om detta.

Detta är information, som vi inte lagrar i något register (av sekretess- och lagskäl). Du kommer därför att få skicka in detta hälsokort många gånger i samband med längre hajker. Behoven kan ju dessutom förändras över tiden, varför vi samlar in detta på nytt löpande. Du behöver bara skicka in hälsokort, när det anges i anmälan. Oftast är det vid aktiviteter där vi övernattar.

Informationen delas bara med de som behöver det för att ge scouten en säker och trygg vistelse.

Saknar du något svar?

För kontakt och frågor angående medlemsskap, som inte besvaras ovan, kontakta vår medlems- och köansvarige